Teknologian kehitys on mahdollistanut irrallisten digitaalisten ratkaisujen lisäksi myös useiden digitaalisten järjestelmien keskinäisen vuorovaikutuksen. Tämä on tuonut mukanaan uudenlaisia liiketoimintoja, kuten ne, joissa tavoitteena on saattaa yhteen yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä ja tuottaa molemmille lisäarvoa. Tästä on kysymys myös Nousu Capitalin palvelussa.
Alustatalous käsitteenä tarkoittaa toimintaa, jossa olennaisessa asemassa ovat internetin infrastruktuuri ja sen päälle rakennetut palvelut. Tätä teknologian mahdollistamaa ympäristöä kutsutaan alustaksi ja sillä tapahtuvaa toimintaa alustataloudeksi. Suurin alustatalouden tuoma muutos on ollut täysin uudenlaiset liiketoimintamallit, jotka usein ovat globaalisti skaalautuvia. Samalla ne haastavat rankastikin perinteisiä toimialoja, kuten finanssialaa. Tuote tai palvelu ostetaan usein alustan kautta, eikä alustan tarjoava yritys osallistu itse palvelun tuottamiseen. Näitä esimerkkejä ovat esimerkiksi Wolt, Uber ja Booking.com.
Joukkorahoituksessa ja vertaislainauksessa noudatetaan samoja liiketoimintamalleja, joissa alustatalousyritys mahdollistaa tuotteen tai palvelun tarvitsijan ja sen tarjoajan kohtaamisen.
Alustatalouden riskit ja pettymykset tuntuvat liittyvän enemmän alustaa hyödyntäviin toimijoihin kuin alustataloutta liiketoimintamallina pyörittäviin yrityksiin. Lomaksi vuokrattu asunto ei ollutkaan sellainen, kuin oli luvattu tai osto- ja myyntipalstalla tavaran myyjä otti rahat, eikä toimittanutkaan tuotetta.
Joukkorahoituksessakin huijaustapauksia on ilmennyt mm. palveluissa, joissa kerätään rahoitusta aivan uudelle yritykselle ja sen tuotteille. Alustaa pyörittävän yrityksen tavoitteena on kuitenkin aina pyrkiä karsimaan alustalla esiteltävät kohteet niin, että pettymyksiä tulisi mahdollisimman harvoin. Muutenhan alustan luotettavuus katoaa sijoittajien rahojen mukana. Nousu Capitalilla näihin luoton hakijaan liittyviin riskeihin on vastattu mm. Nousuluokituksella, josta voi lukea lisää täältä. Joukkorahoituksessa on palvelun luotettavuutta ja riskipitoisuutta arvioidessa syytä tarkastella erityisesti niitä yrityksiä, joille rahoitusta haetaan sekä myös toteutuneita rahoituskierroksia.
Joukkorahoituksessa kuten kaikessa rahan kanssa toimimisessa on omat riskinsä, esimerkiksi varojen säilyttämiseen liittyvät asiat. Pankkijärjestelmämme on onneksi hyvin luotettava, joten kotimaisissa pankeissa sijaitsevat asiakasvaratilit ovat tähän hyvä ratkaisu. Suomessa joukkorahoituksen välittäjäksi rekisteröityminen ja Finanssivalvonnalle liiketoimien raportointi kasaa alan toimijoille sen mittaluokan velvoitteet, että niistä selviytymisen voi jo itsessään pitää jonkinlaisena mittarina riskeihin varautumisessa ja niiden välttämisessä.
Tietoturvaan liittyvät riskit ovat nekin varteenotettava uhka: tietoturvariskeihin on varauduttava samalla vakavuudella alustatalousyrityksissä kuin myös perinteisempiä liiketoimintamalleja käyttävissä yrityksissä.
Peter de Jong
Peter de Jong on Nousu Capitalin osakas ja vastaa yrityksen joukkorahoitusalustasta.
LinkedIn