Talouselämä-lehdessä (41/2024) Nordean edustaja ihmetteli Finnveran mikroyrityksille tarkoitettujen lainojen tarpeellisuutta. Aiemmin myös Danske Pankin edustaja oli arvostellut Finnveraa samasta asiasta. Kun näitä Finnveran mikroyrityksille suunnattuja lainoja on noin kahdessa kuukaudessa myönnetty 3,5 milj. euroa ja koko kuuden kuukauden pilottijaksolla myönnetään ehkä noin 15 miljoonaa euroa, on kyllä kärpäsestä tehty härkänen.
Finnveran toimintaa ohjaavassa lainsäädännössä todetaan mm., että toiminta pitää suunnata korjaamaan rahoitusmarkkinoiden tarjonnassa esiintyviä puutteita. Finnvera haluaa kuitenkin korostaa rahoitusmarkkinoita täydentävää roolia ja riskinjakoa muiden rahoittajien kanssa. Niinpä valtaosa Finnveran rahoituksesta onkin takauksia. Vakuuksien tarjoaminen pankkirahoitukselle ei kuitenkaan ole oikea keino korjata rahoitusmarkkinoiden tarjonnassa esiintyviä puutteita.
Takauksiin sisältyy ainakin kaksi ongelmakohtaa. Ensinnäkin pankki määrittelee, kuka tai ketkä yritykset voivat saada rahoitusta ja sulkevat rahoituksen ulkopuolelle tyypillisesti kasvuhakuisia yrityksiä. Ne jäävät siis ilman tarvitsemaansa rahoitusta, kun Finnvera edellyttää päärahoittajan eli pankin mukaantuloa rahoitukseen jollain tavalla. Tästä meillä Nousu Capitalissa on monia esimerkkejä. Toiseksi rajallisesta pankkikilpailusta johtuen pankki hakee helposti rahoitukselleen Finnveran takauksia, vaikka niille ei kaikissa tapauksissa olisikaan tarvetta.
Erityisesti kasvuyritykset tarvitsevat Finnveralta rohkeampaa otetta ja suoran luototuksen merkittävää lisäämistä. Mikroyritysten lainoituspilotti on hyvä avaus, mutta tässä tapauksessa ei olla korjaamassa rahoitusmarkkinoiden tarjonnassa esiintyviä puutteita. Vaihtoehtoisia rahoituksen tarjoajia on runsaasti – toki niiden ehdot ovat Finnveran lainoja kovemmat. Sen sijaan aito markkinapuute ja suurin tarve Finnveran suorille luotoille olisi noin 100.000 – 300.000 euron kokoluokkaan sijoittuvat oman pääoman ehtoiset lainat. Parantaessaan rahoitusta hakevan yrityksen omavaraisuutta ne helpottaisivat myös pankkirahoituksen saatavuutta.
Toki oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen sisältyy suurempi tappioriski kuin esimerkiksi takauksiin. Finnveran taloudelliset edellytykset suoran lainoitustoiminnan ja riskinoton lisäämiselle ovat kuitenkin hyvät, kun otetaan huomioon budjettiraameihin kirjattu varaus luotto- ja takaustappiokorvauksille, nykyiset alhaiset toteutuneet tappiot sekä suuri kotimaan toiminnan vararahasto.
Erilaisissa rahoitusjärjestelyissä kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen. Nousu Capitalin kokeneet asiantuntijat auttavat mielellään rahoitusrakenteen suunnittelussa sekä rahoitushakemusten ja niihin tarvittavien materiaalien tuottamisessa.
Kari Villikka
kari.villikka@nousucapital.fi
Kari Villikka on Nousu Capitalin Senior Advisor, joka auttaa asiakkaitamme erityisesti rahoitusstrategioiden tekemisessä, kasvurahaa hakevien yritysten analysoinnissa ja rahoituksen hakemisessa.