Noin viidennes pk-yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan. Osa jättää hakematta rahoitusta, koska on epävarma sen saatavuudesta, pelkää kielteistä päätöstä tai liian tiukkoja ehtoja rahoitukselle. Mutta miten sitten valmistautua rahoituksen hakemiseen?
Yksi tyypillinen virhe rahoitusta haettaessa on se, että rahoitusta haetaan liian myöhään. Se saattaa johtua yrityksen pyrkimyksestä pärjätä tulovirralla ja kassalla niin kauan kuin mahdollista. Toinen virhe on se, että rahoitusta haetaan liian vähän. Hankkeet toteutuvat harvoin täsmälleen suunnitellussa aikataulussa tai kustannusarviossa. Tällöin myöhästynyt kassavirta tai kohonneet investointikustannukset heikentävät maksuvalmiutta ja sen paikkaamiseen saatetaan tarvita lisärahoitusta.
Näihin virheisiin lankeaminen kertoo rahoittajalle sen, ettei toimintaa ole suunniteltu riittävän pitkäjänteisesti. Rahoitusta on haettava 2-3 kuukautta ennen tarvetta, sillä luottopäätösten tekoon kuluu aikaa lisääntyneen regulaation takia aiempaa kauemmin. Lisäksi isompien investointihankkeiden yhteydessä pitää aina varmistaa riittävä kassapuskuri esim. luotollisen tilin tai rahoitusliimitin muodossa. Kokemus osoittaa, että etenkin rakennushankkeissa kustannusarvio ylittyy 20-30 %.
Pk-yrittäjällä ei ole aina aikaa paneutua kunnolla rahoituksen hakemisessa tarvittavaan materiaaliin ja erilaisiin laskelmiin, saati kirjoittaa yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa. Silloin kannattaa käyttää apuna ulkopuolisia asiantuntijoita, joiden avulla saadaan koostettua rahoitushakemuksen tueksi kattava tietopaketti, joka sisältää mm. tulos-, tase- ja kassavirtaennusteet (tarvittaessa vaihtoehtoisina laskelmineen) sekä kuvauksen yrityksen liiketoiminnasta, johdosta ja markkinoista.
Meillä Nousu Capitalissa on osaamista ja kokemusta näissä asioissa, joten ota rohkeasti yhteyttä. Halutessasi otamme koko rahoituksen hakemisprosessin hoitaaksemme.
Kari Villikka
kari.villikka@nousucapital.fi
Kari Villikka on Nousu Capitalin Senior Advisor, joka auttaa asiakkaitamme erityisesti rahoitusstrategioiden tekemisessä, kasvurahaa hakevien yritysten analysoinnissa ja rahoituksen hakemisessa.