Kun suuryritykset venyttävät maksuaikojaan alihankkijoilleen, siitä alkaa ketjureaktio. Sen seuraava vaihe on, että toimitusketjun alihankkijat pidentävät maksuaikojaan omille alihankkijoilleen.
Vaikka lain mukaan maksuehtojen tulisi olla enintään 30 päivää, yritykset voivat sopia keskenään jopa 60 päivän maksuajoista. Tämä asettaa pienemmät toimijat haavoittuvaan asemaan, sillä ne ovat riippuvaisia suuryritysten tilauksista ja joutuvat käytännössä nielemään pidemmät maksuajat ilman neuvotteluvaraa.
Ketjureaktiossa kärsivät ennen kaikkea ne yritykset, usein toimitusketjun loppupäässä, jotka eivät voi pidentää omia maksuaikojaan. Kun yritykset odottavat pidempään saamisiaan, se vaikuttaa negatiivisesti niiden kassavirtaan ja likviditeettiin. Ne joutuvat rahoittamaan viiveen joko käyttämällä kassavarojaan tai hakemalla lisärahoitusta, mikä johtaa korkeampiin lainakustannuksiin tai usein myös kalliimpiin rahoitusvaihtoehtoihin. Lisäksi mahdolliset maksuviiveet voivat vaikuttaa yrityksen luottokelpoisuuteen.
Pienemmät yritykset toimivat isojen yritysten rahoittajina ja joutuvat rajoittamaan investointejaan kasvuun ja kehitykseen. Se hidastaa kilpailukykyä ja innovaatioita. Viime kädessä ketjureaktion laskun maksaa kansantaloutemme.
Oletko laskenut yrityksessäsi, miten maksuaikojen pidentyminen on vaikuttanut kassavirtaan? Nousu Capitalin asiantuntijat auttavat tarvittaessa laskennassa, kassavirtaennusteen laadinnassa ja rahoituksen järjestämisessä. Kysy lisää: asiakaspalvelu@nousucapital.fi tai soita: 020 765 6288.
Seppo Kankaanpää
Seppo Kankaanpää on Nousu Capitalin toimitusjohtaja
Laita viestiä Sepolle: seppo.kankaanpaa@nousucapital.fi