Yrityksen kassanhallinta on kriittinen osa päivittäistä liiketoimintaa, sillä se varmistaa, että yrityksellä on tarpeeksi rahaa käyttöpääomatarpeisiinsa, kuten laskujen maksamiseen, palkkojen maksamiseen ja muihin välttämättömiin menoihin. Aihe lienee tuttu ja pk-yrityksissä osa normaalia toimintaa. Jos tarkastelujaksoa pidennetään, puhutaankin kassan suunnittelusta ja jopa ennustamisesta. Tällöin aihe ei enää olekaan aivan yksinkertainen. Ja mitä pidemmästä ajanjaksosta, kuten useammasta tilikaudesta on kysymys, tarvitaankin suunnitelmaan mukaan tuloslaskelman lisäksi tasetta ja edelleen kassavirtalaskelmaa.
Kasvun rahoittaminen on loppujen lopuksi kassavirran suunnittelua. Yrityksen kasvaessa kulut tulevat aina ensin ja tulot vasta myöhemmin. Oli sitten kysymys ostoista, investoinnista tai uusien ihmisten palkkaamisesta. Käytännössä vain suurilla yrityksillä on mahdollisuus venyttää maksuaikojaan niin pitkiksi, että se voi myyntituloillaan maksaa ostojaan. Pk-yrityksillä asia on useimmiten päinvastoin, jolloin kasvun rahoittaminen muodostuukin keskeiseksi haasteeksi ja jopa ns. ”positiiviseksi ongelmaksi”. Siksi kassan suunnittelu pidemmällä tähtäyksellä on kriittistä jo yrityksen elinkelpoisuudenkin kannalta.
Riskienhallinnan kannalta on tärkeää, että yrityksellä on kassapuskuri yllättävien tilanteiden varalta. Kassapuskurin suuruuden voi arvioida historiatietojen, kuten kausivaihteluiden, lomapalkkojen ja muidenkin yllättävien menojen perusteella. Kassapuskuria tarvitaan myös sen varalta, jos sattuu käymään niin, että asiakas ei maksakaan laskuaan tai maksu viivästyy syystä tai toisesta. Kassapuskuri mahdollistaa myös tehokkaat ostot ja käteisalennukset. Cash is king, sanotaan.
Kassan suunnittelun lähtökohtana on luonnollisesti myynti ja sen kehittymisen arviointi. Se ei kuitenkaan riitä, sillä kuten mainittua, rahan kertyminen kassaan on ajan funktio. Lisäksi tarvitaan rahoitusinstrumentteja kasvun rahoittamiseen. Maksuehdoista neuvottelu voi käytännössä olla mahdotonta ja siksi pk-yrityksellä on oltava ulkopuolista rahoitusta. Ulkopuolisen rahoituksen, kuten esimerkiksi rahoituslimiitin, saaminen edellyttää joka tapauksessa laadukkaan kassan ja sen rahoituksen suunnittelua sekä ennustamista yli tilikausien. Näissä asioissa on järkevää kääntyä asiantuntijoiden puoleen, koska heillä on suunnittelua varten tehokkaat työkalut ja ammattitaito.
Nousu Capitalin asiantuntijat auttavat mielellään kassan ja sen riittävyyden suunnittelussa.
Esa Närhi
esa.narhi@nousucapital.fi
Artikkelin kirjoittajalla on yli 30 vuoden kokemus erilaisten rahoituslaitosten ja pankkien luottopäätösprosesseista sekä luoton esittelijän että luotto- ja rahoitusjohdon päättäjän roolissa.