Viime vuoden tulos alkaa olla valmiina valtaosalla suomalaisista yrityksistä. Tiedossa on hyviä tai ei niin hyviä asioita. Nyt on kuitenkin hyvä aika miettiä tulevaisuuden suunnitelmia. Haetaanko uusia haasteita tai lähdetäänkö kehittämään yrityksen toimintaa? Vai onko parempi uskotella itselleen, että Suomen taloudessa ei näytä kovin hyvältä eikä kasvua ole odotettavissa? Oikea vastaus on kuitenkin se, että kannattaa aina lähteä liikkeelle tuoreilla tiedoilla. Jos yrityksellä on aidosti varaa, niin tietenkin voi jäädä odottelemaan parempia aikoja ja tilaisuuksia. Toisaalta odottaminen ei taida tuoda kasvua muualla kuin kylvetyn kevätpellon laidalla. Eikä sitäkään tarvitse aktiivisesti odotella.
Jonkinlaisia odotuksia talouskasvulle löytyi jokin aika sitten julkaistussa hallituksen asettamassa Kasvuriihessä. Suurimman huomion ja kädenväännön työryhmän Kasvuriihi-hankkeen raportissa vei esitys perintöveron poistamisesta. Voisi kuvitella, että sillä olisi iso vaikutus jumittuneeseen tilanteeseen yrittäjien sukupolvenvaihdoksissa. Hyviä ajatuksia Kasvuriihellä on, mutta pikaisia ratkaisuja tilanteeseen raportti ei tarjoa. Saa nähdä, ehtiikö nykyhallitus viedä niitä kaikkia edes eteenpäin sote- ja säästötalkoiden kähinöissä.
Ensi hämmingin jälkeen on alkanut tulla myös muita arvioita. Entinen EVA-johtaja ja päätoimittaja Matti Apunen tarttui blogissaan (Tampereen Kauppakamarilehti) samaan asiaan, jota on näilläkin sivuilla arvioitu. Finnvera on ollut rahoituksen mahdollistaja. Sen rooli on tänä päivänä enemmän pankkien yrityslainariskin takaaja, kuin rahoitusmarkkinan täydentäjä ja tarjonnassa esiintyviä puutteiden korjaaja. Pelkät takaukset eivät taida olla tässä markkinassa oikea tapa edistää kasvua.
Sitä ei ole myöskään kokeilussa ollut mikroyrityksille suunnattu laina, eikä EU:n digitalisaatio tai vihreät lainat, koska ne rajaavat pois ihan tavanomaiset kasvun käyttöpääomaan liittyvät rahoitustarpeet. Kotimaiset kasvuyritykset kaipaavat aidosti nopeavaikutteista tukea kasvun rahoittamiseen ja siihen pitäisi myös poliittisten päättäjien pikaisesti herätä.
Kun kasvu alkaa, on oltava valmiina. Junaan on helpompi nousta asemalla, eikä siitä kannata myöhästyä. Jos yrityksen investointiin liittyy rakentamista, voisi kuvitella sen olevan edullisempaa toistaiseksi hiljaisilla markkinoilla. Ehkäpä tilanne on sama muidenkin investointien osalta epävakaasta maailman tilanteesta huolimatta.
Tuumasta toimeen ja suunnittelemaan. Yrityksessä tiedetään yleensä oman toimialan asiat ja etenkin tekniset ratkaisut. Budjetit ja kustannusarviot hoituvat mennen tullen ainakin lyhyemmällä aikavälillä. Kasvun suunnitteluun ne eivät yksin riitä. Yrityksellä pitää olla valmiina pidemmän aikavälin suunnitelmat ja niihin liittyvät ennusteet, joista näkee rahan riittävyyden ja erityisesti rahoituksen tarpeen. Per heti tehtävä investointi on nähtävä tulevaisuuden kasvun varmistajana.
Tuoreilla tilinpäätöstiedoilla on hyvä alkaa suunnitella kasvun askelmerkkejä. Yrityksessä on varmasti hyviä asiantuntijoita, joiden arvokas aika kannattaa käyttää toiminnan pyörittämiseen ja tuloksen tekemiseen. Me Nousu Capitalissa olemme keskittyneet kasvun tukemiseen hyvien ja luotettavien ennusteiden sekä rahoituksen järjestämisen kautta.
Jari Heikkinen
jari.heikkinen@nousucapital.fi
Kirjoittaja on Nousu Capitalin Senior Advisor