Ennustaminen on vaikeaa - varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Vai onko se sittenkään? Jos yritys on toiminut useamman vuoden, eikä toiminnassa, resursseissa tai toimintaympäristössä ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, eikä yritys ole myöskään riippuvainen yhdestä tai kahdesta asiakkaasta, voi suhteellisen luotettavasti arvioida, miten myynti kehittyy tulevankin vuoden aikana.
Kukaan ei varmasti osaa arvioida myynnin määrää eurolleen, mutta jos hyväksytään muutaman prosentin virhemarginaali, niin arvioissa päästään riittävän hyvälle tasolle. Edelleen, kun myynnin ja liikevaihdon ennustaminen onnistuu em. kriteereillä, onnistuu myös kustannusten ja taseen kehittymisen arvio samalla logiikalla, jos muistaa, mitkä tekijät yhdistävät taseen ja tuloslaskelman.
Tehokas rahoituksen suunnittelu takaa sen, että rahat riittävät tilikauden aikana. Yrityksen kannalta on kuitenkin oleellisinta jatkuvuuden varmistaminen ja sen suhteen on tietysti keskeistä rahojen riittävyys. Juuri siksi on tärkeää tehdä ennusteita myös tuleville tilikausille, jolloin huomio onkin tasearvojen kumuloitumisessa. Tämän ”ravintoketjun” loppupää on aina kassa. On yhtä tärkeää ymmärtää, että kassan kehitystä tai riittävyyttä ei voi luotettavasti arvioida ilman tuloksen ja taseen kautta tulevien rahavirtojen ennustamista.
Näiden arvioiden perusteella syntyy kassavirtaennuste. Sen arviointi, riittävätkö rahat liiketoiminnan ylläpitoon tai kasvattamiseen investointeineen, on yrityksen elinkelpoisuuden kannalta keskeisintä. Kirjanpitoteknisesti kassan ennustaminen useamman tilikauden päähän on haastavaa jopa alan ammattilaisille ilman tehokasta työkalua, eli toimivaa ja helppokäyttöistä tietojärjestelmää.
Tilikausien yli menevässä ennustamisessa kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen, koska heillä on siihen tarvittavat työkalut ja ammattitaito. Jokainen tietää, mitä virheellinen luku esimerkiksi Excelissä saa kumuloituessaan aikaan. Siksi ammattilaisten apu voi olla kultaakin arvokkaampi jo virheiden välttämisenkin kannalta, puhumattakaan sparrauksesta esimerkiksi rahoituksen riittävyyden ja saatavuuden suhteen.
Nousu Capitalin asiantuntijat ja heidän tehokkaat työkalunsa ovat käytettävissä tulevaisuuden ennustamista ja suunnittelua varten maltillista korvausta vastaan. Ole yhteydessä, niin kartoitetaan tarpeet yhdessä.
Esa Närhi
esa.narhi@nousucapital.fi
Artikkelin kirjoittajalla on yli 30 vuoden kokemus erilaisten rahoituslaitosten ja pankkien luottopäätösprosesseista sekä luoton esittelijän että luotto- ja rahoitusjohdon päättäjän roolissa.